Zoeken
  • Rika Jacobs

Een verhaal over verhalen: hoe vat jij 2020 samen?


We vertellen onszelf veel verhalen en krijgen ze ook steeds op ons bord geschoteld. Ze geven betekenis aan alles wat het leven omvat: onszelf, anderen en de wereld. Er zijn grote verhalen, kleine verhalen, persoonlijke verhalen, eenmalige verhalen, verhalen die terugkeren, etc. Het meest relevante is misschien wel dat er telkens meerdere verhalen mogelijk zijn, en dat er binnen deze rijkdom een verschil is tussen verhalen die gevangen nemen en verhalen die bevrijden.


Ik neem je even mee naar 1994. Toen werd er ‘officieel’ een einde gemaakt aan de Apartheid in Zuid- Afrika. Daarmee was niet alles opgelost uiteraard. De ongelijkheid was zodanig groot en de wonden zo ongeneeslijk diep dat de vraag ‘hoe verder?’ een trigger was om met de handen in het haar te gaan zitten. Desmond Tutu lanceerde op dat moment de idee van een ‘Waarheidscommissie’ als poging tot verzoening tussen de verschillende groepen waartussen wrevel leefde. Deze commissie onderscheidde vier waarheden: de feitelijke of juridische waarheid, de persoonlijke of verhalende waarheid, de maatschappelijke of historische waarheid en de herstellende of helende waarheid.


En nu neem ik je terug mee naar 2020. Wat daar vroeger in Zuid- Afrika in het groot werd gedaan, kunnen we zelf in het klein toepassen in onze levens. Niet alleen vandaag met Nieuwjaar of op onze verjaardag, wanneer de drang naar reflectie ineens heilig is, maar ook tussen de soep en de patatten op de meest willekeurige dag van het jaar. Eender wanneer we in de knoop liggen met onszelf, een ander of de wereld, kunnen we bewegen van een waarheid die ons vastzet naar één waarmee we verder kunnen. Een verhaal waarin we niet op zoek gaan naar dé waarheid, ‘hoe hét zit’ of ‘dé schuldige’, maar een verhaal dat uitnodigt tot ademen, bewegen, verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst, keuzes maken en patronen doorbreken.


Ik heb het niet over het ‘pimpen’, ‘verbloemen’, ‘ontkennen’, ‘leuk inkleuren’ of ‘afborstelen’ van feiten. Ik heb het niet over een zaak van gezelligheid, van doen alsof of het dragen van een roze bril wanneer de kleuren even teleurstellen. Want dat is niet duurzaam. Stof keert terug, bloemen verwelken en kleuren vervagen ook uiteindelijk.

Ik heb het wel over verhalen waarin de ‘niet mogelijk’ wordt vervangen door de ‘hoe dan wel?’, waarin de ‘ja maar…’ ruimte maakt voor ‘ja en…’, waarin de ‘ik’ wordt bijgestaan door ‘wij’, en waarin fundamenten van ons bestaan worden gecreëerd in plaats van geruïneerd. Verhalen met meer dan oog voor zwart of wit en meer dan de woorden ‘goed’ of ‘slecht’, ‘ja’ of ‘nee’, ‘mooi’ of ‘lelijk’ en ‘vriend’ of ‘vijand’.


Dus ik herhaal: hoe vat jij 2020 samen?


P.s. de headlines zijn misschien niet zo’n goed vertrekpunt om je verhaal mee aaneen te rijgen.


Veel liefs,


Rika

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven